Zondag 13 oktober staat de regioderby tegen Excelsior op het programma. De aftrap is om 14:30 uur op Woudestein. Een vooruitblik op dit duel met enkele feiten.

Excelsior is in thuiswedstrijden nog zonder puntverlies en kan zondag voor de vierde keer in de historie ook de vijfde wedstrijd in eigen stadion omzetten in winst. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2006.

Het is voor FC Dordrecht de eerste keer dat de ploeg in twee achtereenvolgende seizoenen niet meer dan zes punten behaalt in de eerste negen duels. Vorig seizoen stond de teller op vier punten.

Deze wedstrijd werd 21 keer eerder gespeeld in de eerste divisie. Excelsior hield de punten elf keer in eigen huis, FC Dordrecht won zesmaal. Vier ontmoetingen eindigden zonder winnaar.

De laatste keer dat Excelsior en FC Dordrecht tegenover elkaar stonden in Rotterdam was in 2014 in de Eredivisie. De wedstrijd, waarin Sander Fischer en Luigi Bruins ook al meespeelden, eindigde toen in een 1-1 gelijkspel. Bruins ontbreekt zondag overigens vanwege een schorsing.

Drie van de laatste vier ontmoetingen in de eerste divisie eindigden zonder winnaar. Excelsior stapte in 2009 voor het laatst als winnaar van het veld, toen het 4-0 werd, de laatste zege van FC Dordrecht dateert van 2006 (0-1).

Excelsior kreeg in de eerste negen wedstrijden al zeventien tegendoelpunten, het hoogste aantal sinds 1998. De negentien doelpunten dat Excelsior zelf maakte, is het hoogste aantal sinds 2001.

FC Dordrecht is met 23 tegendoelpunten de ploeg die tot dusverre de meeste goals om de oren kreeg. Alleen in 1998 en 2002 kreeg de club meer tegendoelpunten in de eerste negen wedstrijden.

Joël Zwarts speelde vorig seizoen na de winterstop op huurbasis voor FC Dordrecht. De huidige Excelsioraanvaller speelde 14 wedstrijden voor Dordrecht en maakte daarin 6 doelpunten.

Jeffry Fortes maakte in 2016 de overstap van FC Dordrecht naar Excelsior. Fortes was daarvoor vijf seizoenen speler van FC Dordrecht, waar hij 135 wedstrijden speelde en 12 keer doel trof.

Fortes, die van alle Excelsiorspelers betrokken was bij de meeste doelpunten dit seizoen (5 goals, 2 assists), is zondag niet inzetbaar omdat hij is opgeroepen voor het nationale elftal van Kaapverdië.

DELEN