De spelers van FC Dordrecht en tegenstander Telstar gaan vrijdagavond 22 november in de eerste minuut na de aftrap van de wedstrijd niet het veld op. Ook tijdens andere wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en in de Eredivisie wordt deze actie tijdens in totaal negentien wedstrijden gehouden.

Met de boodschap “Racisme? Dan voetballen we niet!” laten clubs uit de Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie hun afkeer horen tegen discriminatie en kwetsende spreekkoren op de tribunes. Spelers komen niet in actie in de eerste minuut na de aftrap, terwijl de boodschap op de reclameborden en videoschermen in het stadion verschijnt. Met de actie wordt stilgestaan bij de scheldkoren op de tribunes en discriminatie op de Nederlandse (amateur)voetbalvelden. Het is bedoeld om fans bewust te maken dat voetbal van iedereen is, ongeacht culturele achtergrond, religie of seksuele voorkeur.

De boodschap “Racisme? Dan voetballen we niet!” sluit ook aan op het protocol dat door de KNVB en clubs sinds 2016 gehanteerd wordt tijdens de wedstrijden. Bij kwetsende en discriminerende scheldkoren worden supporters gevraagd om dit gedrag te stoppen. Indien de scheldkoren dan alsnog doorgaan, wordt het voetbal stilgelegd.

Het statement van de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie volgt naar aanleiding van de gebeurtenissen bij Den Bosch – Excelsior zondag 17 november. Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira was het slachtoffer van racistische geluiden vanaf de tribune.

DELEN